Dotyczy GOP - Rece opadają

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bumbercik
    Classic
    • 2008
    • 19

misiek^wro powinien miec je troszke taniej
  • tomikt
    Rider
    • 2007
    • 391

Przeczytajcie:

Ministerstwo Infrastruktury od lat obiecywało, że mieszkańcy aglomeracji śląskiej nie będą płacić za przejazd autostradą pomiędzy poszczególnymi miastami. Teraz z pomysłu się wycofało.
    - Zgodnie z polskim prawem wszystkie autostrady są płatne i od tej reguły nie ma żadnych wyjątków - powiedział nam w czwartek Mikołaj Karpiński, rzecznik resortu infrastruktury. W ten sposób ministerstwo zburzyło nadzieje na darmowe przejazdy autostradą A4 i budowaną właśnie autostradą A1 na terenie Metropolii Silesia.

To szok dla mieszkańców regionu, którzy do tej pory liczyli, że w obrębie aglomeracji będą mogli bez trudu dojeżdżać z jednego miasta do drugiego do pracy, na studia czy zakupy. - Przecież te autostrady to dla nas obwodnice. Bez nich pozostałe drogi staną się nieprzejezdne i staniemy w korkach - mówi jeden z kierowców.

Najbardziej zaskoczone stanowiskiem ministerstwa są władze Gliwic, które liczyły, że właśnie autostrada A4 pełnić będzie rolę południowej obwodnicy miasta. Jeszcze dwa lata temu Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad uspokajała, że gliwiczanie za podróżowanie 15-kilometrowym odcinkiem autostrady do Kleszczowa nie będą musieli płacić. Mieli dostawać tzw. bilet zerowy i pokazywać go - w zależności od trasy - na bramkach w Sośnicy, Bojkowie czy Ostropie. - Obiecywano nam bilet zerowy i mamy nadzieję, że państwo dotrzyma słowa. To było sensowne rozwiązanie - mówi Marek Jarzębowski, rzecznik gliwickiego magistratu.

W ciągu kilku dni protest w tej sprawie wyśle do ministra Cezarego Grabarczyka Górnośląski Związek Metropolitalny. - Wprowadzenie odpłatności za korzystanie z tych dróg utrudni ludziom życie. Nie możemy być traktowani jak korytarz tranzytowy, dookoła mieszka 2 mln osób i muszą one każdego dnia swobodnie się przemieszczać - mówi Krzysztof Krzemiński, rzecznik GZM.

Także Stanisław Korfanty, prezydent Piekar Śląskich, nie wyobraża sobie, żeby mieszkańcy Piekar, Bytomia czy Zabrza musieli płacić za jazdę autostradą A1. - Chcemy, by na odcinku od Piekar aż do Sośnicy przejazd dla mieszkańców metropolii był bezpłatny. Ta droga będzie jedną z wewnętrznych tras aglomeracji, którą każdego dnia ludzie będą jeździć do pracy - argumentuje.

Karpiński powiedział nam wczoraj, że co prawda od płacenia nie ma ucieczki, ale ministerstwo pracuje nad rozwiązaniem, które pozwoli samorządom dopłacać do przejazdów samochodów osobowych. Wtedy mieszkańcy płaciliby mniej. Jednak póki co żadnych szczegółów w tej sprawie nie ma.

Ale na dopłaty ze swoich budżetów na pewno nie zgodzą się z kolei same gminy. - Przecież to jakaś bzdura! Może jeszcze każą nam dopłacać ludziom do benzyny albo do wczasów? Rząd udaje, że chce być dobry dla naszych mieszkańców i spycha problem na nas! To jakaś paranoja - denerwuje się Jarzębowski.

Piotr Koj, prezydent Bytomia, mówi, że po raz kolejny państwo spycha problem na barki samorządu. - Wspieramy policję, szkoły, straż pożarną. Mamy też budować mieszkania socjalne. Rozumiem, że miasta mają się dobrze, ale jak długo? Przecież w efekcie mieszkańcy i tak będą płacić za autostrady. Co z tego, że będzie możliwość dołożenia się przez miasto do przejazdów, skoro te pieniądze będą z podatków bytomian? - pyta.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

ręce opadają ...
    ech...
    TomikT

Komentarz

• adamza
      Ambiente
      • 2010
      • 174

po porostu polska. na całym świecie jak autostrada leci przez duże miasto to jest darmowa
      jest

było

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

:?
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Cała Polska. Z związku z tym że od czasu do czasu jeżdżę do Austrii przez Jędrzychowice porównałem sobie ceny przyszłą płatną A4 od Katowic do Jędrzychowic. Jednorazowy przejazd będzie wg aktualnych stawek kosztował około 72zł. winieta dziesięciodniowa w Czechach ok 50zł. , winieta 9 dniowa w Austrii to chyba 9 euro/37zł. W sumie wychodzi ok 87zł za 10dni jazdy , a nie 72 zł za przejazd.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Mickul
            RS
            • 2010
            • 2847

Aż tak masakryczne nie jest zważywszy na to, że mamy DTŚ-kę. Jednakże na studia ewidentnie bliżej mam z A4 niż z DTŚ, więc będzie niezły bubel z tym wszystkim.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ja akurat pracuje przy A4 i nie mam mozliwosci przejechac inaczej :lol:

Dlatego twierdze ze niech wprowadze winiety, na wszystkie autostrady i po sprawie, a nie taka szopka. Codziennie widze co dzieje sie przez bramkami na A4, czasem korek ma kilka km i to nie tylko ze wzgledu na zwezenia.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                Dlatego twierdze ze niech wprowadze winiety,
                To jest zbyt proste.

Ten układ trochę przypomina mi przejazd przez Słowenię z Austrii do Chorwacji. Winiety kosmiczne, chociaż od zeszłego roku pofolgowali trochę. Słynny przejazd przez rondo koło Maliboru. Te rondo łączy drogi niepłatne z autostradą i ono ma status autostrady i aby na nie wjechać trzeba mieć winietę. W okolicy nie da się objechać tego ronda, trzeba przez nie jechać a Policja stoi i ładuje mandaty obcokrajowcom. Dla ciekawych przejazd drogami bocznymi przez Słowenię trwa tyle samo czasu co przejazd przez nią płatną autostradą (autostrady w/w kierunku jest z 40km max.). Słowenia ma na szerokość około 80km jadąc drogami bocznymi.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Wlasnie w Slowenii jest taka paranoja, ale tam pomimo, iz placisz za przejazd i jedziesz po placu budowy, to widac ze cos sie dzieje, a u nas czesto ekipa stoi podpierajac lopate :diabelski_usmiech
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• filipT
                    Rider
                    • 2010
                    • 554

Dlatego twierdze ze niech wprowadze winiety, na wszystkie autostrady i po sprawie, a nie taka szopka
                    amen
                    choć znając podejście u nas to tygodniowa winieta bedzie kosztowała z 500 zł :evil:
                    Mój Szkodnik

Komentarz

• mikolaj93
                      Rider
                      • 2009
                      • 385
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a u nas czesto ekipa stoi podpierajac lopate :diabelski_usmiech
                      Żeby łopata nie upadła ktoś ją trzymać musi
                      Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                      !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                      Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• Lelon
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 130

Winiety to najlepsze rozwiązanie, ale niestety nie ma szans na wprowadzenie winiet w Polsce bo:

1. Już poniesiono duże koszty budowy bramek autostradowych do poboru opłat

2. Różne autostrady(A1, A2, A4) są zarządzane przez różne PRYWATNE spółki, które mają podpisane wieloletnie umowy(20-30 letnie) a oni na 100% nie pójdą na winiety z wielu powodów. M.in. mieli by dużo dużo niższe wpływy no i nie wiadomo by było jak dzielić kasę z winiet między nich.

A to, że autostradowe obwodnice miast mają być płatne to jest istna PARANOJA, w takim wypadku budowanie autostrad jest bez sensu, bo ludzie i tak będą jeździć drogami lokalnymi na których będą jeszcze większe niż teraz korki.

Słyszałem niedawno, że jest pomysł aby wprowadzić opłaty za poruszanie się po drogach ekspresowych w PL... tragedia

Co do Słowenii, ostatni raz byłem tam 2lata temu w drodze do Chorwacji, i dało się pojechać bez winiety jadąc przez Węgry drogą 86. Jak jest teraz - nie wiem, ale muszę się dowiedzieć bo w tym roku wracam nad Adriatyk.

Komentarz

• miguello
                          RS
                          • 2008
                          • 1849

ja pierd... nic tylko rower kupić :roll: Choć i za niedługo będą pewnie bramki na ścieżki rowerowe :roll:

To jest paranoja.. Przypadek płatnej A4 Krk-Kce.. Wszyscy cisną przez Olkusz i innymi drogami... Jak jechałem przez Olkusz do Krakowa to jeszcze mi się nie zdarzyło żeby tam jakiegoś wypadku po drodze nie było, auto w rowie, czołówka, bo droga jaka jest to każdy widzi itp :roll:

Komentarz

• filipT
                            Rider
                            • 2010
                            • 554

miguello, i tak będzie. Każdy będzie kombinował, osobiście jadąc gdzieś korzystam z bezpłatnych odcinków, potem zjazd na zwykłą drogę. Może dłużej, może mniej komfortowo, ale taniej ( bez haraczy i mniejsze zużycie paliwa ).
                            Jeszcze taka jedna refleksja, na autostradzie nuda, a na krajówce ciągle coś się dzieje, tu ktoś kogoś na 3ciego, tu tir znienacka, chłop krowy pędzi, a na A tylko 130 :twisted: , tempomat i zasnąć można.

A rower polecam, taniej i niejednokrotnie szybciej

Zamieszczone przez mikolaj93
                            a u nas czesto ekipa stoi podpierajac lopate :diabelski_usmiech
                            Żeby łopata nie upadła ktoś ją trzymać musi
                            to jak w tym dowcipie
                            na budowie
                            - kierowniku, kierowniku, łopata mi się złamała - woła pracownik
                            - nic się nie stało, oprzyj się o betoniarkę
                            Mój Szkodnik

Komentarz

• Andja
                              Rider
                              • 2006
                              • 596

Zamieszczone przez Mickul
                              Aż tak masakryczne nie jest zważywszy na to, że mamy DTŚ-kę. Jednakże na studia ewidentnie bliżej mam z A4 niż z DTŚ, więc będzie niezły bubel z tym wszystkim.
                              DTŚ-kę to będziemy dopiero mieli za kilka lat, teraz to mamy ze 2/3 długości a może mniej.

co do opłat na A4 to RŚl. zgodziła się przekazać grunty pod autostradę jeżeli kierowcy będą mieli bilet zerowy i myślę, że tak łatwo to nie przejdzie.

Komentarz

• Andrev3
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 6116

Ja sobie tego nie wyobrażam, teraz jeżdżę A4 od zjazdu z S1 aż do Gliwic... czyli prawie 40 km. Taki mam dojazd do pracy, nie wyobrażam sobie jazdy przez wszystkie miasta GOP-u żeby się dostać do pracy...
                                To jakaś paranoja :?
                                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• robert70
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 499

no pięknie tylko doić chcą :diabelski_usmiech ciekawe co zrobią jak zakorkuje się wszystko od gliwic do Zawiercia i w bok :?:
                                  O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• Kabraxis
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 106

Ale zonk, ja liczyłem właśnie na to, że ostatnia bezpłatna to będzie Kleszczów - tam zjeżdżam do roboty, a tu lipa :evil:

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Miejsce na bramki jest juz przeciez gotowe na A4 w strone Wroclawia oraz w kazdym mozliwym miejscu na budowanej A1, wiec szybko nie zmienia zdania, chociaz to fajne parkingi by byly, jakby bramek nie postawili
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Kabraxis
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 106

Miejsce na bramki jest juz przeciez gotowe na A4 w strone Wroclawia oraz w kazdym mozliwym miejscu na budowanej A1, wiec szybko nie zmienia zdania, chociaz to fajne parkingi by byly, jakby bramek nie postawili
                                        No, na spoty :szeroki_usmiech

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

Obwodnica Wroclawia - AOW tez ma byc platna :evil: takze korki jak byly, tak beda
                                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• tomikt
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 391

to co - będziemy blokować A4 w ramach protestu??
                                            ech...
                                            TomikT

Komentarz

• adamza
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 174

Zamieszczone przez tomikt
                                              to co - będziemy blokować A4 w ramach protestu??
                                              no ja już zaczynam zbierać grosze
                                              jest

było

Komentarz

• tomikt
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 391

raczej myślalem tak:
                                                zakładamy kapelusze i walimy czterdziestką w te i nazad
                                                ech...
                                                TomikT

Komentarz

• soszek81
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1245

ja już mam ok 30 PLN w 1 groszówkach jak coś

+ skrzyknięcie z motocyklistami z małopolski i GOPu - takich korków świat nie widział :diabelski_usmiech
                                                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

Pracuję...